Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Το κερι των μελισσων



Το κερι παραγεται απο ειδικους αδενες της μελισσας και εξυπηρετει, βασικα, δυο σκοπους. Ο πρωτος ειναι η κατασκευη των εξαγωνικων κελιων, στα οποια αποθηκευει μελι, γυρη και βασιλικο πολτο και ο δευτερος ειναι για την επιδιορθωση ρωγμων και οπων που ενδεχομενως εχει το μελισσι σε συνδυασμο με την προπολη. Χονδρικα, μια κερινη δομη 20gr μπορει να αντεξει το βαρος 1000gr μελιου. Το κερι εχει ενα ευρος χρωματων, πρακτικα, απο ανοικτο κιτρινο μεχρι σκουροχρωμο ωχρο/καφε αναλογα με την ποιοτητα του και την ποσοτητα ξενων προσμειξεων που περιεχει. Οσο πιο ανοιχτοχρωμο ειναι τοσο το καλυτερο.

Φυσικες Ιδιοτητες

Το αγνο κερι, οπως παραγεται απευθειας απο την μελισσα ειναι λευκου χρωματος. Γινεται ολο και σκουροχρωμο, καθως ενσωματωνει γυρη, σκονη, προπολη και αλλα υπολειματα απο το μελισσι ή ανεμοφυλλη γυρη. Το σημειο βρασμου του κεριου, χονδρικα, ειναι περιπου στους 65οC και η πυκνοτητα του στου 15οC ειναι περιπου 0,96gr/ml. Το κερι δεν θα πρεπει να θερμαινεται σε θερμοκρασια μεγαλυτερη απο 85οC, ενω η εκθεση του σε υψηλες θερμοκρασιες πρεπει να γινεται με αργο ρυθμο.
Το κερι ειναι χημικως αδρανες υλικο και παρουσιαζει μεγαλη πλαστικοτητα, ειδικα πανω απο τους 30ο C. Η πλαστικοτητα αυτη εξαρταται απο την καθαροτητα του και απο την ποικιλια της μελισσας που το παρηγαγε. Ειναι αδιαλυτο στο νερο, και ιδιαιτερα ανθεκτικο σε ισχυρα οξεα. Ως εκ’τουτου, δυσκολα αφομοιωνεται απο τον ανθρωπινο οργανισμο κατα την πεψη. Ειναι διαλυτο στην αιθυλικη αλκοολη και στα λιπαρα οξεα με ταυτοχρονη θερμανση.

Χημικη Συσταση κεριου

Η πληρης χημικη συσταση του κεριου ειναι ακομη αγνωστη. Παρολα αυτα, πολλες γνωστες ουσιες εχουν αναγνωριστει, οπως διαφορων ειδων εστερες, υδρογονανθρακες, οξεα, αλκοολες κ.α.

Χρηση κεριου

Το κερι χρησιμοποιειθηκε φαρμακευτικα για την χρονια μαστιτιδα, το εκζεμα, την επουλωση εγκαυματων και πληγων, την δερματιτιδα, την θυλακιτιδα, τα σπυρια του δερματος, την τερηδονα και την ουλητιδα.

Το κερι μπορει να χρησιμοποιηθει και για την μεταφορα και σταδιακη αποδεσμευση αιθεριων ελαιων και προπολης στον οργανισμο. Το κερι αφομοιωνεται σε πολυ μικρο βαθμο απο τον ανθρωπινο οργανισμο. Παρολα αυτα, χρησιμοποιειται σε πρωτοκολλα καθαρισμου εντερου, συνηθως μαζι με αιθερια ελαια, γυρη και προπολη.

Εχει βρεθει πως το κερι που χρησιμοποιουν οι μελισσες για να καλυψουν το ωριμο μελι διαθετει αντιβιοτικες ουσιες που το καθιστουν ικανο να συντηρει το μελι. Το κερι χρησιμοποιειται για την παραγωγη φαρμακων σε μορφη καψουλα βραδιας απορροφησης. Το κερι χρησιμοποιειται στην βιομηχανια καλλυντικων, βελτιωνωντας τις ιδιοτητες τους και βελτιωνοντας την σταθεροτητα τους. Χρησιμοποιειται σε αποσμητικα, οδοντοπαστες, σαπουνια, κρεμες ξυρισματος, κρεμες σωματος και προσωπου, αντιηλιακες λοσιον κ.α. Το κερι χρησιμοποιειται στη βιομηχανια βερνικιων και λιπαντικων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου